De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak zag woensdagochtend de openingswinst verdampen. Ook op de andere Europese beurzen liepen de koersen wat terug. De handel stond vooral in het teken van de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed).
“In Azië worden mooie winsten geboekt en ook Wall Street zette dinsdag de stijging voort dankzij overwegend goede bedrijfsresultaten. Zo’n 80 procent van de bedrijven in de S&P 500-index heeft de verwachtingen overtroffen en dat trekt Europa ook mee omhoog. Voor de rest is het uitkijken naar wat de Fed later op de dag gaat doen”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland
De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 401,79 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 593,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,6 procent in de plus.
Fugro onderuit
Fugro verloor ruim 20 procent aan beurswaarde in de AEX. De bodemonderzoeker, die woensdag een beleggersdag houdt, zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Vanwege de slechte resultaten ziet Fugro bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.
Ook Air France-KLM gaat verder ingrijpen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie probeert de financiële consequenties van de pilotenstaking in Frankrijk van vorige maand te beperken. Drastische maatregelen zoals massale ontslagen zijn volgens het bedrijf echter niet aan de orde. Het aandeel zakte in de MidKap 1,7 procent.
TomTom daalde 1,6 procent. Het navigatiebedrijf zag de omzet in het derde kwartaal dalen, terwijl de nettowinst bijna werd gehalveerd tot 6 miljoen euro. Het bedrijf werd wel iets positiever over de omzet voor heel 2014.
Deutsche Bank op verlies
In Parijs daalde STMicroelectronics ruim 7 procent na een tegenvallende omzet in het derde kwartaal. De grootste chipfabrikant van Europa waarschuwde ook voor een omzetdaling in het vierde kwartaal.
Deutsche Bank verloor 0,5 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland is in het derde kwartaal in de rode cijfers beland, als gevolg van hoge juridische kosten. De bank is verwikkeld in een reeks zaken, zoals gesjoemel met rentetarieven als Libor en de vermeende manipulatie van valutakoersen.
De euro noteerde op 1,2730 dollar, tegen 1,2740 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 81,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 86,39 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl